Szadadgyökök, mint szignál molekulák

1.Mágneses környezet és a sejtek redox állapota

A Földünkön az összes élő organizmus a természetes geomágneses tér sugárzásában fejlődik és létezik. Ez a geomágneses tér elengedhetetlen az élő rendszerek működéséhez és sokszor a tájékozódáshoz is szükséges, mint például a költöző madarak esetében. Az úgynevezett geomágneses viharok sokszor negatívan is hathatnak a normális élettani folyamatokra. A 20. században a természetes geomágneses tér mellett megjelent a mesterséges mágneses és elektromágneses terek alkalmazása (elektromágneses környezetszennyezés. Pl. mikrohullámú sütő, mobil telefon), amely egyre nagyobb nem kívánt hatást gyakorol az élő folyamatokra.

Ezzel egy időben megindult olyan kisfrekvenciájú elektromágneses tereket alkalmazó berendezések fejlesztése is, amelyek célja ezek lehetséges terápiás alkalmazása a különféle betegségek kezelésére. A mesterséges elektromágneses illetve mágneses terek esetleges káros, vagy terápiás hatásával kapcsolatos tudományos irodalom meglehetősen nagy, azonban a kutatások eredményei igen ellentmondásosak. A kísérleteknél vizsgált mágneses terek intenzitása nagyon eltérő egymástól és az elvégzett kísérletek a sejtenyészetektől a humán kísérletekig terjednek. Az egységes eredmény elérését nehezíti az is, hogy a kísérleteknél az elektromágneses terek legkülönfélébb kombinációját alkalmazzák. Bár számos elmélet alakult ki azt illetően, hogy milyen módon fejti ki a hatását a gyenge mágneses/elektromágneses sugárzás a sejtek biokémiai folyamatain, még mindig keveset tudunk az élő sejtek működésében betöltött mágnesesség szerepéről, illetve annak hatásmechanizmusairól. Az azonban egyre világosabb, hogy a külső mágneses terek a sejteket szabályzó folyamatokon fejtik ki hatásukat.

A folyamatos kísérletek szerint egyre nő azon adatok száma, amely jelzi, hogy a mesterséges mágneses és elektromágneses sugárzás elsősorban a sejtek redox állapotán keresztül hat. Ugyanakkor az is igaz, hogy a sejtek redox állapota alapvetően a reaktív oxigén és nitrogén származékoktól (szabad gyökök), valamint az antioxidánsok szabályozásától függ. A kutatások megállapították, hogy a mágneses/elektromágneses sugárzás megnöveli a szabadgyökök élettartamát, és a sugárzás főleg a sejtmembránok mentén fejti ki hatását.

Fontos, hogy az eltérő frekvenciájú mágneses sugárzások eltérő hatást gyakorolnak a sejtekre, és az elektromágneses terápiák során alkalmazott hullámformának is alapvető szerepe van a hatásban. A mágneses/elektromágneses terápiák során a sugárzás időtartama is döntő kritérium, mert a rövidebb idejű elektromágneses sugárzások (kevesebb, mint 45 perc) kedvezően hathatnak az immunrendszerre és a sejtfolyamatokra, de a hosszabb idejű sugárzás már káros redox egyensúlyi eltolódását okozhat a sejtekben. A kis frekvenciájú és gyenge intenzitású elektromágneses sugárzások terápiás felhasználásakor gyakran tapasztalt előnyös hatások például: gerinc-, vagy izompanaszok csökkenése, különböző eredetű fájdalmak enyhítése, gyulladásos folyamatok gátlása, csonttörések és sebgyógyulások meggyorsítása, vérellátások javítása, stb.

[download id=”3″]

 Dr. Bokkon István Ph.D

Fel az oldal tetejére