Pszichoszomatikus betegségek gyógyítása kezelése

Pszichoszomatikus betegségeknek azokat a szervi betegségeket nevezzük, amelyek kialakulásában rendkívül nagy szerepet játszik a lelkiállapot.

1-psychosomatics.

A test és a lélek szorosan összefügg egymással, és ha a lelki egyensúly felborul, az kihat a testi egészségre is. A pszicho-neuro-immunológia által már bizonyított, hogy a lelki állapot és az immunrendszer működése között szoros biokémiai összefüggés van. A stressz, a félelem, akár a tartós aggodalom olyan stresszhormonokat hoz létre, melyek vészüzemre kapcsolják a szervezet működését. Ez idő alatt csökken a szervek regenerálódása, és a tartalékok felélése történik, mindaddig, amíg a veszély el nem múlik.

A holisztikus szemléletű gyógyítás lényege, hogy egyszerre veszi figyelembe a tesi és a lelki panaszokat. A kezelések során egyszerre történik a szervi és a lelki panaszok enyhítése, és folyamatosan kontrolláljuk a gyógyulás egyensúlyban maradását.

.

A pszichoszomatikus betegségre utaló jelek

Első, hogy a közérzet romlik, és szervi panaszok jelentkeznek. Amikor kivizsgálás történik, a leletek nem mutatnak kiugró értékeket, mégis a rosszul érzi magát a személy. Másik fő ismertetőjegy, hogy stressz esetén a tünetek fokozódnak, a stressz enyhülésével a tünetek csökkennek.

Jellemző testi tünetek, amik pszichoszomatikus betegségre utalnak

1. torok szorítás, ahol a nyelés nehézkessé válik, 2. gyomor görcs, 3. reflux panasz, ahol a gyomorsav a nyelőcsövet marja, 4. hasi diszkomfort érzés, hirtelen hasmenés, vagy krónikus székrekedés, 5. szívpanasz, ahol hirtelen pulzusszám emelkedést, erős lüktetést, szív szorítást tapasztalnak, 6. hirtelen fellépő légszomj, 7. alvás zavar, álmatlanság, 8. ébredéskori fejfájás, gyakori tarkó táji fájdalom, 9. gyakori izom görcsök vállban, kezekben, lábakban, 10. rohamos hajhullás, 11. erős fülzúgás, 12. étkezési undor, étvágytalanság, 13. mestruációs panaszok, 14. libido csökkenés, aszexualitás, 15. viszketés, 16. figyelemzavar, révetegség, 17. érzelem hiány, 18. fantom fájdalom, 19. száj szárazság, 20. egyensúly zavar.

Ha ezekből bármely 4 tünet az elmúlt hónapban előfordult, valószínűsíthetően a stressz szintje magas, és elérkezett az ideje, hogy figyelmet szánjon magára az egészsége érdekében.

A stressz szintje kiszámítható, Holmes-Rahe skála

01-stressz-skála.

Thomas Holmes és Richard Rahe kutatók összeállítottak egy skálát a stresszkeltő eseményekről. Minden esemény kapott egy pontszámot. Minél magasabb a pontszám, annál nagyobb a stressz szint.

Most kiszámolhatja, hogy Ön mennyire veszélyeztetett?
Jelölje meg azokat a tényezőket, amelyek az utolsó évben Önnel történtek, és adja össze a tételekhez tartozó pontszámokat!

Értékelés:
1. ha a kapott össz pontszáma 150 alatt van, nyugodtnak, stresszmentesnek mondható az éve.

2. ha az össz pontszám 150-300 pont közé esik, Ön közepes mértékű stresszhatás alatt áll, javallott a fizikai közérzet javítás, a prevenció, a rendszeres szűrővizsgálat, és stressz szint csökkentő kezelések.

3. ha az össz pontszám meghaladja a 300-at, Ön rendkívül nagy stresszhatás alatt áll, és az egészsége jelentős kockázat alatt van. Mielőbb forduljon orvoshoz, végeztessen mielőbb átfogó egészségügyi vizsgálatokat, és vegyen igénybe stressz oldó kezeléseket!

.

Tipikus pszichoszomatikus eredetű betegségek

1. Szorongás, pánik betegség, depresszió, Poszt Traumás Stressz (PTSD)
2. Irritábilis bél szindróma (IBS), Crohn szindróma, Colitis ulcerosa
3. Gyomor fekély, nyombél fekély, reflux, aranyér
4. Ekcéma, pikkelysömör, dermatitisz, akné
5. Tachicardia, magas vérnyomás
6. Asthma bronchiale
7. Epilepszia
8. Allergia

Az örökletes hajlamok

A fogantatáskor az anyai és apai kromoszómák meghatározóak. Nem csupán a testi felépítés, szem színe stb., hanem bizonyos viselkedési minták, tehetségek, és betegsére való hajlamok is átöröklődnek. Ezért szükséges ellenőrizni, hogy anyai vagy apai ágon volt-e valamilyen pszichoszomatikus betegség? Például volt-e szorongás, depresszió, alkoholizmus a családban? Ha igen, érdemes megelőzésre koncentrálni.

Szerzett minták, lenyomatok

magzatA várandóssági időszakban az anya stressze, szorongása kihat a magzat fejlődésére, hiszen a stresszhormonok a magzatot is érintik. Ezek a nem-örökletes behatások is meghatározóak, hiszen a szervek fejlődését, és az idegrendszer leendő érzékenységét is megalapozzák. Kérdezze meg, milyen volt az Ön fejlődésekor az édesanyja lelkiállapota? Gondolja át, milyen volt az Ön gyermekénél a terhességi időszak?

A pubertás és tinédzser korszakban a hormonális változások, a személyiség elfogadtatása, a nemi funkciók megjelenése és fejlődése, a testi jegyek kialakulása gátlásokat okozhatnak, amely frusztrációkká alakulhatnak, amelyek sajnos alapjai lehetnek egy későbbi alapérzésnek, szorongásnak, személyiség zavarnak. Gondoljon bele, az Ön esetében volt-e ilyen, van-e olyan dolog, ami most is rossz érzéssel fogja el? Ha igen, legyen bizalommal szakember felé, és oldja ezeket!

Felnőtt korba lépve alapvető stresszor a párkapcsolat kialakítása, meghatározók az első élmények, esetleg testi, lelki csalódások. Gondoljon bele, volt-e olyan élmény vagy korszak, ami mély nyomot hagyott Önben? Befolyásolják-e még most is az életét, a megérzéseit, előítéleteit, talán a partnerével való viszonyát? Ha van ilyen, szánjon időt arra, hogy pár-beszéd keretében beszéljenek kölcsönösen ezekről, hogy elengedjenek korábbi sérelmeket, ne a korábbi sérülések üljenek át a jelenlegi kapcsolatra. Gondoljon abba is bele, hogy milyen a szülei közötti viszony, milyen mintákat lát?

A házasság, majd a család alapítás felelősséggel jár. Az egzisztencia biztonsága, karrier, esetleg gyermekszülési kényszer, mind-mind stresszorok. Ez az a korszak, ami a korábbi időszakok hozadéka, lehet jól, és lehet rosszul viselni. A pszichoszomatikus betegségek kialakulása éppen ebben az időben kezdődik, és láthatatlanul ott van mindaddig, amíg egy nagyobb stresszhelyzet felszínre nem hozza. Gondoljon bele, volt-e olyan körülmény, vagy esemény, amikor először jelentkezett egészségügyi panasz?

Elfogadni és megélni

Mire közép korba érnek, bizonyos betegségek megjelennek, a látás, a vitalitás, az optimizmus gyengül. Ez az a korszak, ahol avval szembesülnek, hogy a test már nem olyan fiatalos, az öregedés hamarosan elkezdődik. Ennek az elfogadása az első gyógyszerek folyamatos szedésével egyidőben jelentkező stressz. Az átbillenés ezen a küszöbön nehéz, vannak akik hirtelen összetörnek, így kezdődik a pszichoszomatikus betegségek halmozódása. Fontos, hogy olyan példaképeket vegyenek elő, akik pozitív szemléletűek, igényesek a testükre, étkezésükre, öltözködésükre, viselkedésükre. Ön hogy látja, hány százalékában befolyásolja ez a későbbi testi, lelki egészséget? Az életmód, a testmozgás, a jövőkép, és a különböző módszerek készen állnak arra, hogy az egészségét csúcsformába hozza, és a lelki állapotát is egyensúlyba hozza és megtartsa. Gondoljon bele, miket tehetne még ebben a korszakban, hogy fiatalon tartsa magát, és oldja minden eddigi feszültségét?

aging.
Az öreg korban, szebben mondva a szilver (ezüst, ősz) korszakban még vannak tartalékok. A mai korban az orvostudomány, a tudomány, az alternatív módszerek széles tárháza áll rendelkezésre a legjobb állapot visszaszerzésére, a minőségi élet meghosszabbítására. Akik a természetes, vagy népi gyógyászat hívei, már látják azok eredményeit a közérzetükön, az életminőségükön.

Ebben a korszakban még van mód a legjobb gyógymódokat összeválogatni sikerrel, mint később, amikor bizonyos betegségek már előrehaladottabbak. A betegségek száma, a gyógyszerek vagy gyógyhatású szerek napi adagja az, amivel látható, hogy hogyan gazdálkodott az egészségével, a testi és lelki harmónia megtartásával. A pszichoszomatikus betegségek az öregkorban már inkább szervi betegségekké alakulnak, ezért szükséges fiatalabb korban megkezdeni a felkészülést, hiszen az öregkorban töltjük majd az életünk egyharmadát.

Komplex kezeléseink segítséget jelentenek a panaszoktól, problémáktól való szabadulásra, forduljon hozzánk bizalommal!

Koltai Mária, pszichológus
Dr. Szalay Katalin, pszichoterapeuta, neurológus
Dr. Valló Ágnes, pszichoterapeuta
Dr. Erdőfi-Szabó Attila Ph.D., biofizikus, kutató, ügyvezető

Fel az oldal tetejére