Tudományos leírás

Kiváltott potenciál, ad-hoc önellenőrzés, szabályzók, potenciál lefutás, ATP

Tájékoztató dokumentum (PDF) 01-EMOST-2004-2014-Sci

Tisztelt Érdeklődőnk, Kedves Kolléga!

A szervezet nap mint nap frissíti magát, este fáradtan lefekszel, majd reggelre kipihened magad, azaz alvás közben „valamitől” erőre kapsz, miközben energiát nem vittél be a szervezetedbe. Hogy mitől? Mi ezzel a biológiai folyamattal foglalkozunk, és tizenhárom éve szolgáltatunk egységesen, eredményes kezelésekkel Magyarországon, és nemzetközileg tizenöt országban.

Az EMOST (Electro- Magnetic Own Signal Therapy) Saját Jel terápia – a szervezet szabályzó folyamatainak önmagán végrehajtott helyreigazítása, rendeződése.

Az EMOST, egy orvostudományban 2010-óta nyilvántartott elektro- mágneses neuro feed-back eljárás, amely a szabályzó folyamatok szinkronitásában, az inger érzékelésben és inger értékelésben nyújt segítséget. Panaszonként 4-5 kezelés jellemzően elégséges szorongás, pánik betegség, depresszió, vélhetően stressz eredtű esetekben, a HPA folyamathoz tartozó frontális lebeny funkció helyreállásában, neuron sejtmembrán potenciálok lefutásában, akciós potenciálok létrejöttében, szinapszis kapcsolatokban.

EMOST a PUBMED-ben

EMOST – mint neuromodulátor c. cikk (PDF)

Az új elvű eljárás, egy nemzetközileg elismert magyar fejlesztés, az EMOST – Saját Jel kezelés, a szervezet szabályzási rendezettségét, belső szinkronitását segíti visszarendezni -önerőből, alapvetően feedback módon.

brain-activity-zonas-loni.ucla.eduA biológiai helyreigazítás poteciálok kiváltásával és önellenőrzések kiváltásával történik, potenciál lefutás változással és szinkronizációval jár, tehát a szervezet rendezettsége az önmagán végzett helyreigazítások sorozatával jön létre. A szabályzási folyamatok egymáshoz igazítása biokémiai kapcsolatok összehangolódását eredményezi, ezáltal nő a szervezet hatékonysága. Az EMOST Saját Jel kezelés során a készülék interaktív kapcsolatban van az alany szervezetével, adaptációs képességei szerint lépésről lépésre segíti a szervezetet az egyensúlyi állapot elérésében és megtartásában. Az EMOST kezelések különlegessége, hogy melatonin kiszóródás nélkül képes a szervezet alvásfázisban történő természetes regenerációs folyamatok végzésére, a kezelés során éber állapotból kiváltott alvás (és regeneráció) állapotába kerülni.

Hatásmechanizmus

Az EMOST™ módszerű Saját Jel, elektro-biostimulációs (II/A besorolású) berendezés a bőrfelületen lévő érzékelőkön keresztül, extrémalacsony intenzitású, kis frekvenciájú, nem-ionizáló, természetes elektromos- elektromágneses non-lineáris kváziperiódikus sugárzásokat (potenciálokat) érzékel a perifériás idegrendszeren keresztül különböző jelsűrűséggel, hat sávszűrőn, 1Hz-1MHz tartományban, majd analóg (nem-digitalizált) módon a kiválasztott tartományokban feldolgozza, és különböző sáv/jel kombinációkban és erősítéssel/gyengítéssel (-20dB- +60dB), és/vagy Fourier bővítéssel ( 5 MHz-ig -14 dB) e potenciálokat rezgőkör szerint másik bőrfelületi zónán egy elektródán keresztül visszavezeti, a receptorok, elektrokémiai folyamatok (potenciálok, akciós potenciálok, redox folyamatok), elektromos- elektromágneses befolyásolására. Módszerünkkel az elvezetett, majd gyengített és enyhén erősített potenciálok az interferencia fizikai törvénye szerint képesek potenciál lefutásuk, küszöbérték feletti és alatti tulajdonságaik megváltoztatására, akciós potenciál tartomány elérésére.

 

A potenciál és a visszaközvetített jel alak

Az EMOST (E.M. Saját Jel) terápia lényege, hogy a természetes forrású (analóg, nem-lineáris) potenciálok kerülnek elvezetésre (microV), igen nagy pontossággal (0,999999999%) kerülnek feldolgozásra és visszavezetésre, így magas illeszkedésű a feed-back alapú interferencia, potenciál kiváltás létrejöttéhez.

1-sajat-jel-EMOST.

.

.

[download id=”46″]

Az EMOST – ElektroMágneses Saját Jel terápia folyamata: EMOST-flow (PDF)

Az EMOST folyamat

Az inger közvetítése

I. Az EMOST készülék elektródája a csukló tenyér felőli oldalára kerül elhelyezésre. A visszatáplált (eredeti és bővített) impulzusok a vér (verőér) elektrokémiai-redox folyamataira hat, így a hatás a vérkeringés révén eljut az egész szervezetbe.

II. A második jelátviteli út a bőrben lévő idegvégződésekre és a különféle bőr receptor sejtekre gyakorolt hatás révén valósul meg. A kialakult ingerületet továbbító érző idegsejtek rostjai valamelyik gerincvelői idegben, vagy agyidegben futnak a központi idegrendszer felé, módosítva a receptor sejtek fiziológiás membrán potenciálját és az akciós potenciál lefutását.

III. A harmadik út a bőrben lévő igen kiterjed immunrendszer potencirozása révén valósul meg. Kihat a bőrben található T sejtekre, valamint a bőrben (is) működő 1-es típusú cannabinoid rendszerre (központi idegrendszer/szinaptikus folyamatok, a memóriaképzés, motoros tanulás stb.), illetve a 2-es típusú cannabinoid rendszerre (immunfaktorok/főként a T és B sejtek, lép, thymus).

IV. Negyedik út, a Merkel sejtek és ATP viszony. A Merkel sejtek ingerelhető bőrsejtek, egyben fő ATP kieresztők. Az elektromosság, és elektromágnesesség (ez utolsó esetben az indukált gyenge áram), ATP kieresztést indukál a keranocita, fibroblaszt, Merkel és egyéb bőrsejtekből az extracelluláris térbe. A kieresztett ATP mint szignál molekula (nem energia funkcióval), kapcsolódik az érzékelő szenzoros idegvégződések ATP receptoraihoz, és ez aktiválja a szenzoros idegvégződéseket. A jel közvetítődik az idegdúc-gerincvelő-agytörzs-hipotalamusz-magasabb agyközpontok útja mentén. Az agytörzs és a hipotalamusz tartalmaz neuronokat, amik autonom funkciókat, mint a kardiovaszkuláris, gasztrointesztinális, légzési, urogenitális és muszkokeletális aktivitást szabályoznak, így a módszer IV. jelátviteli útjával közvetlenül elérhető e szabályzó rendszer (is).

 

01-The EMOST and the brain activity-sm

EMOST™ – Saját jel kezelés egyedisége:

– extrémalacsony intenzitású beavatkozás
– a készülék interaktív kapcsolatban áll a szervezettel
– a beavatkozás a biológiai jelszinthez magas illeszkedésű
– a beavatkozás alkalmazkodik a természetes változatossághoz
– a beavatkozás képes a természetes összefüggések megtartására
– a hatásmechanizmus nem védekező mechanizmuson keresztül érvényesül
– a beavatkozás a szervezet ellenreakcióját nem váltja ki
– a kontraindikáció kockázata extrém-alacsony
– a bőrfelületen keresztül képes hatást gyakorolni mélyen fekvő szervekre, azok sejten belüli és sejten kívüli elektrokémiai folyamatain keresztül
– neurovegetatív rendszerre gyakorol hatást
– regulációs érzékelésben javít
– neurovegetatív szabályzásban javít
– vegetatív rendszer paraszimpatikus- és szimpatikus egyensúlyára gyakorol hatást
– neuro-endokrin működésre gyakorol hatást
– a hormonális szabályzást segíti
– az immun folyamatokra gyakorol hatást
– a szervezetben zajló információ torzulásokat önellenőrzéssel igazítja helyre
– neurológiai kockázatot csökkent
– képes kapcsolatban kezelni a biokémiai és pszichés (hormonális) összefüggéseket
– központi idegrendszer ingerfeldolgozására gyakorol hatást
– stressz gátló
– pszichoszomatikus betegség kockázatát csökkenti
– fájdalom mentes
– behatolás-mentes (non-invazív)
– mellékhatást nem okoz, kockázata extrém-alacsony
– más módszerrel összeférhető
– elektromos, elektromágneses terhelő gerjesztés nincs
– várandósság időszakában használható
– az indikációk, kezelési célok meghatározhatók
– a készülék működése automatizált.
.
.

 

BioLabor-EMOST-Nano-2012-MD-HUBioLabor-EMOST-biological-basics-201-BioLabor-EMOST-biological-basics-1

 

 

Érdemes elolvasni:

Ahhoz, hogy egy sejt megfelelően működhessen, szüntelen kapcsolatot kell fenntartania környezetével. Ez azt jelenti, hogy egy adott sejt a szomszédos sejtektől valamint a sejtközi állományból (az extracelluláris közegből) folyamatosan ingereket kap és küld is vissza a környezetének (potenciálok és akciós potenciálok, EKG és EEG papíron ezek a jel erősség változások láthatók). A beérkező impulzusokat a sejt felfogja, továbbítja a sejt különböző részeibe, majd kémiai és fizikai úton reagál rájuk. Mindehhez a sejtnek kifinomult kommunikációval, jelzőrendszerrel kell rendelkeznie.(tud. cikk-Fizikai Szemle 2001).

A sejtek folyamatosan értesülnek a többi sejt állapotáról (kémiai, mechanikus hullám, elektromos úton), amely a leggyorsabban a (bio-) elektromágneses impulzusok által történhet. Ez gyorsabb és precízebb, mint a vérben terjedő hormonális (neurotranszmitter) információ. Tudjuk, hogy minden rugalmas rendszer rendelkezik normálmodusokkal, melyek annak fizikai tulajdonságaitól (a perkolációtól, anyagspecifikus tulajdonságaitól) függnek. Egy ilyen típusú rendszer képes mind biokémiai, mind pedig mechanikai jeleket továbbítani. Az adott sejtfunkció (információ átvitel) ellátásához szükséges biológiai specificitás nemcsak biokémiai úton biztosítható, hanem az élõ sejt fizikai tulajdonságainak módosításával is elérhető (tud. cikk-Fizikai Szemle 2001/7)!

A bőrben (is) található receptorok analóg jelátalakítónak tekinthetők, melyek az érzékelt ingert elektromos jellé, membránpotenciál-változássá, potenciállá alakítják. A receptorhoz kapcsolódó idegszál az ingerküszöb feletti ingereket (bioelektromos jellé) akciós potenciálok sorozatává alakítja, melyek jelsűrűsége (frekvenciája) a receptorpotenciál függvénye. (hiv.: Orvosi Biofizika c. könyv. 3. kiadás, 303.o.)

Ingerületi állapotban a receptorsejthez kapcsolódó idegsejt elektromos impulzusok, akciós potenciálok sorozatát generálja, az idegrost a fenti módon kódolt információt a gerincvelőbe, illetve az agyba továbbítja. A legtöbb akcióspotenciál sorozat áttételeken keresztül az agykéreg egy speciális részére kerül, melynek területén az egyes ingerek hely szerint elkülönülten képződnek le, külön például az érzelem, külön az egyensúly, külön az emésztés, külön a látás stb. (hiv.: Orvosi Biofizika c. könyv. 3. kiadás, 301.o.)

Az idegsejtekben, mint a sejtekben is, a sejtmembrán egy meghatározott helyén kiváltott depolarizáció eredményeképpen kinyílnak a Na+ csatornák, és kialakul az adott akciós potenciál. Mivel a sejtmembránt mindkét oldalról vezető elektrolit veszi körül, a helyi elektromos térerősség változások minden irányba továbbterjednek, és mivel a neuronok membránján gyengítetlenül terjednek, alkalmasak a szervezet távol eső helyei közötti információátvitelre is (hiv.: Orvosi Biofizika c. könyv. 3. kiadás, 296.o.)!

A bioelektromos jel erősségváltozás fontosságának felismerése új fejezetet nyitott az egészség megértésében, és büszkék lehetünk arra, hogy ebben a tudományos felfedezésben cégünk úttörőként kimagasló elismeréseket szerezhet. Módszerünk az Elektromágneses Saját-jel Kezelés (EMOST, Electromagnetic-Own-Signal-Treatment), amely a bioelektromos jel erősség változás által főként az elektrokémiai (szabadgyökös és redox) folyamatokon keresztül hat, a potenciálok akciós potenciállá válásának valószínűségét segíti -természetes folyamat részeként. Előny, hogy képesek vagyunk érzékelni különböző dinamikájú és jelsűrűségű potenciálokat (milliVolt/1-1MHz), majd azokat erősítve/gyengítve bővítve visszasugározni, így a potenciálok akciós potenciál tartományba való alakulását segíteni (!), a szervezet kémiai- és szabályzási folyamatait elektronikusan javítani.

.

Biológiai folyamat

01-The EMOST and the brain activity-smA BioLabor EMOST™ módszerű elektro-biostimulációs berendezés a bőrfelületen keresztül, extrémalacsony intenzitású, kis frekvenciájú, gyenge (mikro Tesla tartományba eső), nem-ionizáló, természetes elektromos- elektromágneses non-lineáris kváziperiódikus sugárzásokat detektál két Érzékelőn keresztül, különböző frekvencia sávokon (hat sávszűrőn, 1Hz-1MHz tartományban), analóg (nem-digitalizált) módon sávonként feldolgozza, és különböző sáv/jel kombinációkban erősítéssel (-20dB- +60dB), a jel felharmónikusaival bővítve (Fourier sor, 5 MHz-ig -14 dB, frekvencia fel- és lefutási idő 0,1 sec. – 102 sec, 0,4 sec-os lépésenként) e sugárzások variációit az ellenoldali bőrfelületre egy elektródán visszavezeti, receptorok, elektrokémiai folyamatok elektro- elektromágneses befolyásolására.

1. Az extrémalacsony intenzitású, kis frekvenciájú, gyenge (mikro Tesla tartományba eső), nem-ionizáló, természetes elektromos- elektromágneses non-lineáris sugárzások elnyelődnek a bőrfelületen, elektroakusztikus- és akusztoelektromos hullámokat, extrémalacsony intenzitású elektromos és elektromágneses impulzusokat generálnak, majd hatást gyakorolnak:

– a bőrszövetben lévő rendszerekre, beleértve

> szabad idegvégződésekre
> receptokokra
> immunkompetens sejtekre
> mikrokapillárisokra
> Merkel-sejtekre
> A bőrreceptorok izgalomba hozatala után a sugárzás a szervezet védekező és irányító rendszerével összekötött csatornáin megy tovább.

2. A bőrfelületen elnyelődő extrémalacsony intenzitású elektromos és elektromágneses sugárzások hatása elsősorban az ionos (főként a kalcium Ca2+) folyamatok, a szabadgyökös folyamatok és a sejt membránokban zajló biokémiai folyamatok (membrán csatornák, membránban lévő redox szenzitív receptorokra gyakorolt hatás) mentén fejtik ki hatásukat.

Például: elektromágneses sugárzás (expozíció) — membrán receptor struktúrák változása — sejtmembrán NADPH oxidáz enzim aktiválás — szuperoxid gyök O2.- képzés — kalcium Ca2+ csatornák és lipoxigenázok aktiválása — arachidonsav kaszkád és peroxidált lipidek — szignálok intracelluláris kiterjedése. Eredmények:

> Ca2+ koncentráció változás
> szabadgyökök élettartamának megváltozása, antioxidáns szintváltozás, megnöveli a sejtben keletkező reaktív oxigén származékoknak a szintjét, főként a szuperoxid gyököt (O2-.), és a hidrogén-peroxidot (H2O2)
> Hsp70 és egyéb hősokkfehérjék aktiválása
> apoptózis elősegítés vagy gátlás
>a redox-szenzitív NFkB transzkripciós faktor aktiválása
> fagocitózis aktivitás növelése
> melatonin ritmus befolyásolása
> MAPK (mitogén-aktivált protein kináz) szignál kaszkád aktiválása, foszfatidil-inozitol-3-kináz aktiválás
> elősegíti a membrán kötött komplex receptorok összeszerelődését és aktiválódását (EGF-receptor, GLUT4, Inzulin-receptor)
> gyulladásos folyamatok gátlása (gyulladásgátló faktorok aktiválása)
> neurogenzis indukció

3. A bőrfelületen elnyelődő extrémalacsony intenzitású elektromos és elektromágneses sugárzások hatást gyakorolnak a vízben oldott hidratált kálium- és nátrium ionokra, azáltal, hogy az élő szervezetben végbemenő folyamatok többsége a sejt kálium-nátrium szivattyújának munkájától függ, a szervezet különböző folyamatainak működését befolyásolja.

4. Az extrémalacsony intentenzitású elektromos- elektromágneses sugárzások a bőrfelületen keresztüli elnyelődés által képesek elektroakusztikus eredetű mechanikus hullámokat generálni:

> a sejtmembrán kationos kettős lipid rétegében, amely befolyásolja a membrán lipidek mozgás aktivitását, a kettős lipid rétegbegben zajló töltésáramlást, a membránpotenciált. E külső, a sejt működését stimuláló tényező hatására életbe lép az önellenőrzés homeosztázist szabályzó rendszer: a sejtmembrán kettős lipid rétegében akusztoelektromos rezgések keletkeznek, ideiglenes fehérjemolekula kapcsolatok létesülnek, melyek potencírozzák a sejtfunkciót, a sejtben végbemenő folyamatokat.

> megnövelik a valószínűségét a membráncsatornák nyitásának
> az intracelluláris kalciumot mobilizálják az endoplazmikus retikulumból és mitokondriumból
> befolyásolják a mitokondriális membránpotenciált

5. A természetes eredetű, az alany bőrfelületéről különböző jelsűrűséggel (hullámhosszonként) detektált extrémalacsony intenzitású elektromos- és elektromágneses sugárzások biológiai koherenciája magas, a visszasugárzások során a szervezet részéről így nem igényel extrém alkalmazkodást, az elektrokémiai potencírozás során a kockázati szint vélhetően extrém alacsony.

6. A természetes eredetű, az alany bőrfelületéről különböző jelsűrűséggel (hullámhosszonként) detektált extrémalacsony intenzitású elektromos- és elektromágneses sugárzások szisztematikus kombinációkban, egyidőben kettő vagy legfeljebb hat különbözõ hullámhossz tartományban kerülnek visszasugárzásra, így a szervezet adaptációs képessége nincs átfogón terhelve, a természetes önellenőrzési folyamatok aktiválásával a regenerációs faktorok is vélhetően jobb státuszba kerülnek.

Következtetés: Az EMOST™ módszer természetes módon, a szervezet saját tartományából származó elektromos- elektromágneses impulzusainak és azok variációinak visszasugárzásával, természetes forrású elektromos- elektromágneses sugárzással képes potencírozni a celluláris kommunikációt, a regulációs folyamatokat és a biokémiai homeosztázis működését.

A BioLabor EMOST™ módszer tartós tapasztalati eredményei, idült állapotokban, az elmúlt időszak alapján

• pszichikai stressz és idegrendszeri zavarok gyógyulása (gyakori depresszió, lethargia érzés, pánik, PTSD)
• alvás minőség javulás (hyposomnia, hypersomnia)
• neuro-endokrin, hormonális és immunális állapot javulás
• allergiás (laktóz, lisztérzékenység), ekcématikus kórok csökkenése, megszűnése
• gyermek pszichés (agresszió, dadogás, rémálom) és fizikális állapot javulás
• emésztés, gyomor és bélrendszeri kórok javulása (reflux, colitis ulcerosa, IBS, aranyér)
• bőr és bőrfelszíni kórok javulása (dermatitis)
• szívműködés javulás (főként pszichés, neurotikus behatás esetén, arithmia, extrasystole)
• inkontinencia enyhülése, gyógyulása
• krónikus prosztata görcs oldódása, megszűnése
• légzési zavarok gyógyulása (krónikus légszomj, asthma bronchiale)
• fogantatás képesség javulás
• fájdalom és amputációt követő fantomfájdalom csökkenés, megszűnés
• sérülés- és sebgyógyulás fokozódása

Egyéb igazolt (kedvező) klinikai eredmények EMOST™ ekvivalens tartományban:

Vénák, phlebitis, érfal, varix, venectasia (8), seb gyógyulás (6), csont törés (3), szívműködés (1,2), hímivarsejt képesség (10), sclerosis multiplex (15), fájdalmak (5,7,14), rheuma, rheumatikus fájdalmak (7,12,17), csontsűrűség (13) kórosan magas vérnyomás (9), depresszió, lethargia, tartós aggodalom, tartós (di-)stress, psychiátriai kórok (1,16,18,19), krónikus fáradtság (19), alvás minőség (1), fibromyalgia (11,7), agyi alfa-aktivitás (1,2,5), opioid rendszer (5), kollagén szabályzás, oedema.(4). Hivatkozások (x)

Kezeléseink jellemzője:

• kedvező változáshoz relatív kevés szükséges kezelési szám
• e rekreáció kúraszerűen elegendő (4-5 alkalom / terület/év)
• ellenőrzött, egységesített szolgáltatás
• minden esetben személyre szóló kezelés
• kontrollálható állapotváltozás

Mivel a készülék csak természetes forrású saját jeleket alkalmaz, természetes biológiai tartományban marad, az önkorrekció révén magas biológiai biztonságú (természetes Refrakter fázis), így elkerüli a túlterhelés kockázatát –szemben más módszerekkel.

Módszerünk biofizikai módszer, ami nem igényli, hogy higgyenek benne.

Használata javallott:

rendeltetése szerint orvosi eljárás keretében, illetve egészségőrzés, kockázatcsökkentés céljából,

– központi idegrendszeri és neurovegetatív zavarok
alvászavar, depresszió, allergia (tej/laktóz, liszt, rovarcsípés, pollen stb.), koncentrációs zavar, dadogás, hormon szabályzás, vizelettartási zavarok, Post Traumás Stress (PTSD), munka-alkalmasság képesség megtartás, tanulási képesség, gyakori pánik érzés, krónikus stressznél, elvonási tünetek esetén (alkohol, cigaretta stb.), serkentőszer függés esetén

– immunrendszeri zavarok
ciszta, mióma, krónikus gyulladás, autoimmun folyamatok, pajzsmirigy funkció, szövődmény kockázat csökkentés esetén, örökletes hajlam kockázat csökkentés esetén

– szív- és érrendszeri megbetegedések
tachicardia, arithmia, mikroszöveti keringési zavarok, migrén, frontérzékenység esetén

– urogenitális (húgyúti és nemi szervi) problémák
krónikus prosztata gyulladás, libido zavar, veseelégtelenség, krónikus petefészek gyulladás, fogantatási zavarnál

– légúti megbetegedések
asthma bronchiale, krónikus légszomj esetén

– emésztési, gyomor- és bélrendszeri megbetegedések
reflux, krónikus gyomorfekély, aranyér, krónikus bélgyulladás, Irritábilis Bél Szindróma (IBS), krónikus székrekedés esetén

– bőrfelszíni panaszok, és bőr alatti szövetek zavara
ekcéma, dermatitis, fekélyes sebek, kórosan pattanásos arcbőr esetén

krónikus fájdalom esetében, és amputációt követő fantomfájdalom esetében

– sérülések, törések esetén, rehabilitációs idő csökkentés érdekében

Ellenjavallatok:

– érthetetlen diagnózis,
– hányás, hasi fájdalom,
– szapora pulzus, szédülés,
– kataton állapot, ájult állapot,
– kommunikáció-képtelen állapot
– egyéni érzékenység az adott hatásra,
– nem világos eredetű hidegrázás esetén.

A kezelések eredményességét kedvezőtlenül befolyásoló tényezők:

– a szervezet dehidráltsága, folyadékbevitel alacsony mértéke
– kórosan magas koleszterin és triglicerid szint
– tápanyag hiány
– folyamatosan fennálló stressz
– folyamatosan fennálló egészségkárosító környezet
– kórosan egészségkárosító életmód

Módszer összehasonlítás

.

.

.

.

.

Tájékoztatót összeállította: Dr.Erdőfi-Szabó Attila Ph.D.h.c., BioLabor Biofizikai- és Laboratóriumi Szolgáltatások Kft, ügyvezető, biofizikai fejlesztő, ceo, a BioLabor egységes rendszer kialakítója, tulajdonosa, és Dr.Bókkon István Ph.D. biokémikus, agykutató, tudományos munkatárs.

Legfrisebb publikáció (2012.05): [download id=”28″]

.

A Stressz betegség, tömeges gyakorisága az egyén számára nem mentség.

.Dr. Stressz, © Minden jog fenntartva

 

Fel az oldal tetejére