Amputáció rehabilitáció, fantomfájdalom kezelése

Sikeres kezelések az amputáltak fantomfájdalmára
EMOST -az új, orvostudományban nyilvántartott módszer!

A fantom végtag érzés a végtagamputálást követő olyan jelenség, mintha a végtag még mindig a testnek része lenne, a hiányzó végtag az amputációt követően is együtt élne a többi testrésszel, és alkalmanként olthatatlan fájdalmakat okoz a betegnek. Magyar kutatóknak (BioLabor EMOST Kutató csoport) sikerült tartós eredményeket elérniük ennek a mindmáig kezelhetetlen neurológiai panasznak a kezelésében, ami áttörést jelenthet világszerte a cukorbetegség, érszűkület miatt amputáltak, és sérült katonai veteránok számára.

Az amputáltak 60-80 százaléka képzeletbeli érzéseket tapasztalnak az elvesztett végtagjuk helyén, főleg fájdalmat. A legmegdöbbentőbb a hihetetlen valóságérzet, és rendkívül kínzó, hogy az amputációt megelőző fájdalmakat újraélik, és a fájdalmas panaszokat sehogy sem képesek enyhíteni. Jellemző, az is hogy az amputált végtagok még mindig élő, mozgó illúziókat keltenek, égő, viszkető érzésüket képtelenek enyhíteni.

A fantomfájdalom kutatások szerint egy neuromátrix idegi hálózat képpel rendelkezünk, amiben minden testet ért behatásról az inger letárolásra kerül, majd ez test-tudatként kialakul és rögzítődik. Az, hogy a végtagvesztést követően is megjelennek az ideg-rendszerben az ingerek az a test-emlékezet teóriát erősíti.

A magyar kutatók szerint (Dr. Erdőfi-Szabó Attila, Dr. Bókkon István, Dr. Till Attila) az ideg-ingerületvezetés úgy tudná felülírni a test-emlékezetet, ha az idegrendszer képes lenne aktuális ingert képezni, és semleges ingerekkel felülírni a korábbi fájdalom és érzet mintákat. Ez azonban a végtag hiányában alig lehetséges helyi ingerlésekkel. A magyar kutatócsoportnak viszont sikerült olyan sajátjel (EMOST) kezelést kialakítani, ami az idegrendszert aktuális újraellenőrzésre készteti, és a semleges ingerekkel felülírni a fájdalom illúziót és a konkrét fájdalomérzetet az elvesztett végtag helyén.

2010-ben a módszer az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben (OORI) klinikai körülmények között lett vizsgálva, és az eredmények igen kedvezőek lettek. A végeredmény, tíz betegből kettő főnél 20-30 százalékos javulás volt, öt főnél a fájdalmak gyakorisága és a fájdalom mértéke 50 százalékkal csökkent, és három főnél a fantomfájdalom azonnali megszűnése volt tapasztalható.

Külön siker, hogy a kezelések nem csak a fantom fájdalmat csökkentették, szüntették meg, hanem a legtöbb páciens alvás- és hangulatjavulásáról is beszámolt, azaz az idegrendszerük megnyugvásra lelt.

A vélhető gyógymód megtalálásának híre felkeltette a nemzetközi tudományos szaklapok érdeklődését, rendkívüli gyorsasággal került szerkesztőségileg közlésre az Electromagnetic Biology and Medicine című szaklapban, majd rekord idő alatt fogadta be az elv bemutatását a Nature-Precedings, és a Nemzetközi Epidemiológiai Kongresszuson az amputációs sokk rehabilitáció területén mint sikermódszer lett kiemelve, bemutatva a szakmai közönségnek.

Egy évvel klinikai vizsgálatokat követően a hosszú távú hatások felmérése miatt felkeresésre kerültek a kezelt betegek, és meglepő eredmények születtek: a kezelt betegeknél elmaradtak az újra amputációk, amelyek sajnos igen gyakoriak az érhálózati rendszer megszakítása miatt. Ez azt jelenti, hogy a cukorbetegek és érszűkületesek legnagyobb félelme múlni látszik. Az amputációs osztály folyamatosan használta a módszert a betegek körében, és a tapasztalat azt mutatja, hogy az EMOST módszer közel 50%-al lecsökkenti az amputációkat követő sebgyógyulások idejét, az amputációkat követőn a pacienseknél kialakuló kóros stressz állapot is hatásosan javítható, és a szövődmények kockázata is arányosan csökken –számolt be róla Dr. Till Attila főorvos, az amputációs osztály vezetője.

[download id=”23″]

Mivel az amputáltak egy részénél egész életre kiható fantom fájdalom csökkentésére jelenleg hatékony módszer nem ismert az antidepresszáns-, az elektromos- és pszichológiai terápiákat is beleértve, az EMOST módszer egy új lehetőséget kínál fel a jövőben az amputáltak rehabilitációjában világszerte.

Felhasználások, amputációs okok szerint:

– érrendszeri betegség

– cukorbetegség következmény

– közlekedési (és más) baleset

– természeti katasztrófa sérülés

– katonai bevetési sérülés

– harcászati polgári sérülés

 Jelentkezés kezelésre Budapesten: 06 30 940 5989, központi ügyelet 0-24

Fel az oldal tetejére