Gyógyír szomorúságra, szorongásra…

Sorozatot kezdek itt, különböző pszichés esetekre, ha tetszik, majd látom

Negatív vagy Pozitív spirál?

04-concentrationAmikor valakit egy rossz érzés hatalmába kerít (pl. megbecsültség hiánya, féltékenység érzés stb.), akkor úgy mondjuk, hogy nem tud tőle szabadulni. Megjelenik a sértődés, ami előbb utóbb tudatalatti félelemmé változik. Ebben a helyzetben megváltozik a viselkedése másokkal szemben, megjelenik a gyanú, és a védekezés miatt elkezd rosszindulatot kutatni, így hát talál is. A beszélgetés vitává, majd veszekedéssé fajul mindig. Ismerünk ilyet? Ez egy jellemző negatív spirál, sőt egy egyre erősödő negatív spirál, ami úgy tűnik megfékezhetetlen. Pedig nem, ez egy természetes védekező módszere az evolúciónak, ha felismerjük a biológiai folyamatot, már ki lehet lépni belőle, és nevetni a természet tréfáján.

Érdekel, hogy hogyan fajulnak el a dolgok, és mi történik valójában veszekedés közben?

Érkezik egy inger, amit az agy értékelni kezd. Gyors kutatásba kezd, próbálja mérlegelni a helyzetet, hogy az jó vagy rossz? Előveszi a korábbi mintákat, látott vagy tapasztalt tapasztalatokat, és azokhoz hasonlítja a helyzetet. Ha a minták között nem lát biztos megnyugtató megoldást, biztonsági okokból támadásnak véli a helyzetet, majd beindítja a védekezési reakciót. Pokoli körforgás, negatív spirál kezdődik, és egyre mélyebbre kerül az alany. Nézzük, hogy hol a csapda?

Ösztönösen a túlélésre vagyunk kódolva. Konfliktus esetén minden agyi kapacitás, a testi erő, az izom feszítés, a szapora pulzus, a „kiugrásra”, a rossz helyzettől való megszabadulásra készül. Az agy a korábbi minták, lenyomatok (emlékek) beidegződéseit hívja vissza, hogy ilyenkor mi is VOLT a kiút? A személy ezekből a viselkedés mintákból választ, ezek szerint fog dönteni, ezek szerint fog élni, tehát a minták másolódnak, újra élődnek. A gyakori kudarcok körforgásba kezdenek, újra-újra félelem érzés lesz úrrá a személyen, egyre több mindent vél támadásnak ettől, szorongás esetén jellemzően kitérő, helyzet elkerülő döntést hoz. Miért is?

05-mikrokeringesAzok az agyi irányító területek, amelyek „kiugrásra”, a kitörésre készülnek az agy hátsó részén találhatók, ugyanúgy, ahogy a fő memória központ is. Ide összpontosul a „figyelem”, DE sajnos az agy más területei, mint pl. a „józan ész”, tisztánlátás, nyugalom, béke érzés, logikus rész, azaz a frontális, elülső agyterületek lehetőségei csökkennek. Mondhatni „elveszti a fejét”.

Ha a korábbi emlékei, mintái (szülői, apai, anyai felfogás minták is) negatív, helyzetkerülő, „szomorúság alapú” kudarc minták, akkor a „megbecsültség nélküliség”, vagy pl. a „van okom féltékenynek lenni” kezdő gondolat VISSZAIGAZOLÓDIK, és beindul a negatív spirál. Miért is?

Mert az emlék képek újrahozzák az akkor megélt érzelmeket is (érzés emlék, NTSM), és szorongás körforgás kezdődik. Hááát ezért nem mindegy, hogy milyen „tapasztalataink” vannak, és azokat mi szerint rangsoroljuk, pánik esetén milyen irányba indulunk el.

Business womanMi segítünk a negatív spirálból kiszabadulni. A jó kedv visszaszerezhető, a tisztánlátás helyreállásával megtalálja a békét, és képes lesz „úrrá lenni a rossz érzésen”, felszabadul, és a „kiugrás”-ban lévő erő, sikeres, örömteli irányba tereli a személyt.

Tíz éve sikeresek vagyunk ennek kezelésben, segítség egy speciális nyugalmi állapot (Theta), amit készülékkel érünk el. >>> Következő cikk, a Hogyan dönt az agy, és hogyan a szív? lesz.

Sziasztok

Attila (Dr. Erdőfi-Szabó)

Hívj, ha segítsünk valakinek a „kiugrásban”! +36309405989

Fel az oldal tetejére