Szadadgyökök, mint szignál molekulák

3.Oxidált lipidek, mint szignál molekulák

Szabályozott körülmények között a lipidek oxidációja a membrán foszfolipid-turnover (membrán lipidek kicserélése) természetes részét képezi. Ezek az oxidált foszfolipidek létre jöhetnek enzimatikusan és nem enzimatikusan úton is. A foszfolipázok hatására a membrán foszfolipidekből kiengedett telítetlen zsírsavak alapként szolgálhatnak egyes folyamatok számára, amelyek enzimatikusan oxidált, biológiailag aktív zsírsavakat termelnek. A legtöbb biológiailag aktív termék az arachidonsavból jön létre.

Az enzimatikusan keletkezett oxidált lipidek stabilak, a sejtből kiduffindálhatnak és autokrin illetve parakrin szabályozásban vehetnek részt. A nem enzimatikus, azaz autokatalitikus szabadgyökös lipidperoxidáció strukturális szétesést okoz főként a membrán foszfolipidekben és a foszfolipidekből kiengedett telítetlen zsírsavakban, mint az arachidonsav (AA) és a dokozahexaénsav (DA). A létrejött instabil AA- és DHA-gyökök izomerizálódnak, valamint újra rendeződnek a kettős kötéseik. Az így keletkező konjugált diének további oxidáció hatására átalakulnak lipid hidroperoxidokká. A lipid hidroperoxidok még tovább oxidálódnak egyéb produktumokká.

Az újabb kutatások alapján, a többszörösen telítetlen zsírsavak nem enzimatikusan oxidált származékai (aldehidek) (amit eddig csak kizárólagosan károsnak tekintették) gátolják a tumoros sejtek proliferációját (osztódását) és elősegítik az apoptózist (szabályozott sejtelhalás) és növelik a sejt toleranciát.

A lipoxigenáz enzimek fontos forrásai a szabadgyökök által gerjesztett nem enzimatikus lipidperoxidációnak és más oxidatív folyamatoknak. A reaktív oxigén származékok képzését aktiválhatják a metabolitok is, amelyek a lipoxigenáz működése révén jöttek létre, azonban ezzel együtt maguk a lipoxigenázok is aktiválhatók, méghozzá redox folyamatokkal.

Az még egyelőre nem ismert, hogy a redox jelet hogyan közvetítik a lipidperoxidációs termékek, azonban az látható, hogy a szignáltranszdukciós proteinek közvetlen módosítása, illetve a reaktív oxigén és nitrogén származékok indukálása fontos szerepet kap ebben. A sejtek aktuális állapotától, kontextusától függ, hogy az oxidált lipideknek gyulladást csökkentő vagy előidéző hatása lesz.

[download id=”3″]
Dr. Bokkon István Ph.D

Fel az oldal tetejére