EMOST kezelések extrém fizikai és pszichés terheléskor

A munkahellyel kapcsolatos extrém stressz jellemző állapot szolgálatban lévő rendőröknél, katonáknál, és a különleges bevetési egységnél, mivel a feladatuk teljesítése során gyakran erőszakos cselekményekben vesznek részt, és gyakran az áldozatok különféle, lelket megrázó látványának is ki vannak téve. A helyzetfelismerő képesség, az indulat kezelés, az ösztönös helyett a szabályozott viselkedés alapkövetelmény az fokozott felelősségű egységeknél, miközben a terhelés alkalmanként többszöröse a civilekhez mérve. A megfelelő idegállapot sorsdöntő lehet akció során, a helyzetek kimenetele szempontjából is.

A feszült idegállapot által előidézett mentális és fizikai egészségi problémák az enyhétől a kockázatos állapotig terjedhetnek. Ez a gyakran fennálló helyzet kardiovaszkuláris betegségeket, megnövekedett vérnyomást, krónikus fáradtságot, alvászavarokat, csökkent immunfunkció működést eredményezhet (interleukin-6 (IL-6), IL-1, tumor nekrózis faktor (TNF), C-reaktív protein (CRP), stb. színt változások). A stressz, a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese (HPA-tengely) megterhelésével és a vegetatív/autonóm idegrendszer folyamatos túl stimulálásával így okozhat akut zavarokat akció során, és nehezen orvosolható kóros szövődményeket veterán korban.

Mindezen kockázatok csökkenthetősége érdekében, 2011 szeptemberében, a magyar rendőrségi elit kommandósok 3 hetes kiképzése során az EMOST (Electro-Magnetic-Own-Signal-Treatment = Elektromágneses-Saját-Jel-Kezelés) módszer hatékonysága lett tesztelve. A háromhetes kiképzés során a különleges bevetési egység tagjai folyamatos erős fizikai és pszichés stressznek voltak kitéve. Az utolsó kiképzési hetük három egymást követő napján 40 perces EPPP (Energy, Psychic, Power Program) típusú EMOST kezeléseket kaptak. Hasonlóan, mint az Felsőzsolcai árvíz katasztrófa elhárításánál, a kezelések itt is valós élethelyzetben történtek. Az extrém elvárásoknak kitett kommandósok különféle lövészgyakorlatokról, fizikai és pszichikai kiképzések között érkeztek, és mikor volt egy kis szünetük, véghezvittük a célirányos kezeléseket a pszichés képesség és fizikai állóképesség megtartása, esetleg fokozása céljából. A kommandósok egyedi szituációhoz alkalmazkodóan, asztalokon kényszerültek feküdni a kezelés során, több esetben még a fegyverüket sem tették le.

A változások nyomonkövetése

1. A kezelések előtt -már nyugalmi állapotban, és a kezeléseket követően készülékkel mértük a kardiovaszkuláris rizikó állapot mértékét, hogy az idegállapot és szívműködés állapot változás értékelhető legyen.

2. Idegrendszeri koncentráció képesség és a reflex sebesség is mérve lett a kezelések előtt és után. Két egyszerű, de számszerűsíthető értékelési módot alkalmaztunk a tábori élethelyzethez alkalmazkodva, ez az ejtés-visszafogás és a szorítás szám/perc teszt.

3. A kezelések előtt és a kezeléseket követően, egy 0-tól – 10-ig számozott skálán a résztvevők szubjektív megbecsülték a fizikai és mentális kondíciókat, hogy összehasonlíthassuk az objektív és szubjektív értékeket.

Eredmény

– Az egyre jobban megterhelő kiképzési időszak végén, az EMOST EPPP kezelésben résztvevő alanyok, a vizsga előtti stressz és fizikai kimerültség ellenére, értékelhetően folyamatosan javuló, és általánosan egyre jobb állapotba kerültek.

– A kezelések során és a harmadik kezelés végeztével a terhelések ellenére a kardiovaszkuláris rizikók egyértelmű csökkenő trendet mutattak.

– A koncentráció képesség javult.

– A reflexek javultak.

– Az egyéni szubjektív értékelések összhangban voltak a mérhető eredmények alakulásával, valamint a résztvevő személyek egybehangzóan helyzeti előnynek és segítségnek találták a kezelések hatásait ebben a extrém megterheléssel járó időszakban.

Általános értékelés

A Kiképzési Központ főparancsnoka (Simon Géza r.ezredes) és a Kiképzési Parancsnok (Sz.L. alezredes) elégedettek voltak az elért eredményekkel, hiszen a különleges bevetési egység pszichés és fizikai képessége befolyásolja a bevetés hatékonyságát, a helyzetfelismerő képességet javítja a döntéshelyzetben, azaz a kezelés csökkenti a sérülés kockázatot, növeli az eredményességet, és segíti az akció-elemek pszichés stressz feldolgozását is. Értékelés:[download id=”21″]

Mivel a célcsoportként jelzett katonák, rendőrök, (tűzoltók, mentők) nap mint nap szolgálatszerűen krízishelyzetekben teljesítenek, az EMOST EPPP kezelés-sorozat évenkénti igénybevétele -a fenti eredmények és az egyszerű alkalmazás, gyors hatás miatt javallottak, előnyösek. Értékelés: [download id=”24″]

Nyilatkozat

A résztvevők teljeskörű tájékoztatást kaptak a módszerről, a Betegjogokról, a kezelés sorozatban önként vettek részt.
Köszönjük közreműködésüket!

Publication: ELECTROMAGNETIC BIOLOGY AND MEDICINE (ID-LEMB 2011-057) in press.

EMOST: Report about the application of low-frequency and intensity electromagnetic fields in disaster situation and commando training (2012)

Authors:

1 István Bókkon, 2 Attila Erdöfi-Szabó, 3 Attila Till, 4 Róbert Balázs, 5 Zoltán Sárosi, 6 Zoltán László Szabó, 7 Gábor Kolonics, 8 George Popper

1 Chief Scientific Consulting of BioLabor Biophysical- and Laboratories Services Ltd, Budapest, Hungary

2 Chairman of BioLabor Biophysical- and Laboratories Services Ltd, Pro Deo State University, Budapest, Hungary

3 National Institute for Medical Rehabilitation, Budapest, Hungary

4 NATO Centre of Excellence for Military Medicine, Lessons Learned Branch Acting Branch Chief, Budapest, Hungary

5 Ret. Police Lieutenant-Colonel, Founder member of Hungarian Police Antiterror Unit, Branch Chief of Training Master Trainer of Special Units, Budapest, Hungary

6 Ret. Police Lieutenant-Colonel, Hungarian National Police and Provost Duties, Armed Marshalls Training Center (ORFK-KK) Marksman- and Tactical Units Training Department Chief, Budapest, Hungary

7 Hungarian Millitary Hospital, Assistant-head of Ambulance Department, Budapest, Hungary Multinational Forces and Observers Sinai Mission-surgeon (from 2000 to 2001) NATO Skopje HQ surgeon (2003)

8 President of International Bodyguard and Security Services Association, Executive President and Professor of International Budo Academy, Budapest, Hungary

ACKNOWLEDGEMENTS

Authors gratefully thank the police contribution to perform our experiments for Géza Simon, Colonel, Director of Hungarian National Police and Provost Duties, Armed Marshalls Training Center (ORFK-KK). Authors also gratefully thank for commandos their participation in our survey related to EMOST treatments.

Tudományos cikk: [download id=”29″]

Datas:

Fel az oldal tetejére