Vészhelyzetben: EMOST – Egészség MOST!

2010 júniusában a Sajó folyó elöntötte Felsőzsolcát és a kis várost az eddigi legnagyobb árvíz érte el, Magyarország történelmében is hatalmas katasztrófa. A város kb. 2200 házából 1800 erősen megrongálódott és 200 ház összedőlt, a javak mentése pánikot okozott. A helyi lakosok mellett országos összefogás volt, katonák, tűzoltók és önkéntesek százai siettek menteni az emberi életeket, és ami még menthető volt. A helyi önkormányzati vezetők csak úgy, mint a katonai és tűzoltó parancsnokok folyamatosan irányították a mentési munkálatokat. Számos vezető már 48 órája nem aludt a teherbírásának határait elérve és sok helybéli ember poszttraumatikus állapotba került.

Igyekezni kell azonnal csökkenteni a katasztrófa okozta stresszt és pánikot a lelki megrázkódtatások miatt, hiszen vannak látható és nem látható károk ilyenkor, és ezek tovább fokozzák a további kockázatokat-mondta Dr.Dudás Csilla, vészhelyzeti kinevezett egészségügyi parancsnok, felsőzsolcai orvos. A BioLabor az önkéntes tagjaival, elsőként érkezett a gigantikus áradás (Edelény, Felsőzsolca) árvíz katasztrófa helyszínére. A településre érkezve, a kivonuló terepjáróval még a pánikba esett lakosok javainak mentésében is közreműködnünk volt szükséges, így megélhettük velük a tragédiát.

Célunk volt, a pánik, idegösszeomlás, kóros kimerültség megakadályozása, egészségügyi kockázatok azonnali csökkentése, így azonnal helyet kaptunk a segítségnyújtásban.

Elsőként, a katasztrófát elsőként megélő helyi vezetők és mentésirányító parancsnokok kezelése volt szükséges, hogy minimális, egyórás kezeléssel pótolni tudják energiáikat, döntéseiket pánik érzés nélkül, jó helyzetértékeléssel tudják meghozni.

A vezetők -katasztrófa esetén főként, kiemelt felelősséggel terheltek, döntéseikért, mentési szervezési parancsaikért nem csak az érintettek előtt, hanem később a közigazgatást felügyelő hivatalok előtt is védenie kell. Ez a nyomás, a kettős kényszer, a kiszolgáltatottság, a felkészületlenség és mentőeszköz hiány, a kívülről érkező segítség hierarchikus és bürokratikus útvesztője jelentős idegrendszeri megterhelést okoz. Körülbelül 80 mentésben résztvevő vezető valamint helyi lakos lett kezelve, a hirtelen kialakított kezelő helyiségben, tanteremben, napokig, megállás nélkül folyamatosan cserélődtek az ágyakon a paciensek. a sikeresen a speciális stressz és fáradtság csökkentő programokkal.

A felismerhető tünetek:
– magas pulzus szám
– magas vérnyomás
– beszédzavar
– zavart tekintet
– légszomj
– görcsös kéztartás
– akut alvás képtelenség
– nyugtatószer hatás elmaradás

A 40 perces PTSD kezelések után a legtöbb alany nyugodtságról, higgadt állapotról, jobb hangulatról és koncentráló képességről számolt be. Talán ez volt az első eset, hogy alacsony frekvenciájú és gyenge intenzitású elektromágneses kezelést alkalmaztak valós katasztrófa körülmények között.

Egy traumatikus stresszt követően (amely gyakran okoz peri-traumatikus stresszt), minél hamarabb alkalmazunk egy terápiát, annál kisebb az esélye az akut és poszttraumatikus stressz állapot kialakulásának. Úgy tűnik, hogy a Saját Jel (EMOST) kezelés gyors és sikeres segítség lehet számos különleges helyzetben. Katasztrófa elhárítás esetén, nehézkes pszichológusok és pszichiáterek százait delegálni. Ellenben, megfelelő neurovegetatív indikációjú orvosi készülékekkel (pl. EMOST készülék), emberek százainak lehet gyors segítséget nyújtani. Az EMOST PTSD kezelés 45-60 perc alatt segít átbillenni a katasztrófa helyzet pszichés és fizikai panaszain, így több készülékkel hatékonyan tud relatív nagyszámú sikeres beavatkozást nyújtani a legérintettebbek számára, illetve a gyors beavatkozással csökkenti a későbbi kockázatok kialakulásának esélyét.

A mentésben és katasztrófa elhárításban résztvevők, és az érintett lakosok külön kiemelték, hogy az idegrendszeri kezelés lehetősége önmaga megnyugtató volt a pánik időszakában, hatékony volt anyagi- és pszichés kárenyhítésben egyaránt.

BioLabor Emergency Rescue Team 7/0-24h értesítés katasztrófa esetén: +36 30 940 5989 (bevetés irányító Dr.Erdőfi-Szabó Attila)

Fel az oldal tetejére