Amputáltak fantom fájdalmának csökkentése, megszüntetése EMOST módszerrel

Az EMOST (Electro-Magnetic-Own-Signal-Treatment = Saját-Jel-Kezelés) több éves tapasztalattal egyértel-műen jelezte a módszer hatékonyságát a különféle eredetű fájdalmak csökkentésében, és megszüntetésében. Ennek alapján, 2010-ben az EMOST módszer az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben (OORI) klinikai körülmények között lett tesztelve, az amputált alanyok fantom fájdalmának csökkentése céljából.

Az érrendszeri zavarok, illetve a cukorbetegség kiemelkedő egészségügyi kockázatot jelentenek a népesség nagy részénél, a legfélőbb következmény, a végtag amputáció pedig kifejezetten tragikus esemény, ez a rettegés tovább rontja az esélyeket. Közegészségügyi szempontból elsődleges a megelőzés, hiszen a műtét megtörténte után az állapot tovább romolhat. A fantomfájdalom jelenleg többezer ember életminőségét rontja, mivel a végtagvesztést követően ugyanúgy fájdalmaik, viszketési rohamaik, duzzadási panaszaik vannak, mint a műtét előtt.

Mivel ezen sem nyugtatók, sem csonk stimulációk nem segítenek, ez a fájdalom típus jelentős pszichéz zavarokat, és kezelhetetlensége miatt további kozkázatokat okoz. Jelentős kockázatot jelent, hogy a műtéti beavatkozás során az érhálózat körforgása megszakad, így a pangó keringés szöveti sorvadást, illetve ismételt amputációt követhet. Ennek megakadályozásában értünk el nyilvánvaló sikereket, mellyel kiutat tudunk mutatni a korábban megoldhatatlan körforgásból.

A kezelések

Az OORI Amputációs Osztályon Dr. Till Attila, Főorvos Úr közreműködésével megkezdtük a célirányos kezeléseket, heti két alkalommal, összesen hat alkalommal. A végeredmény, a 45 perces EMOST PHP kezelés nem csak a fantom fájdalmat csökkentette a kontroll csoporthoz képest, hanem a legtöbb páciens az alvás és hangulat javulásáról is beszámolt. A tíz főből 5 főnél a fantomfájdalom panaszok gyakorisága csökkent és a fájdalmaik mértéke legalább felére csökkentek, 3 főnél szinte azonnali megszűnés volt tapasztalható, két főnél „csak” 20-30% javulást értünk el. (lásd Táblázat) Az új elvű módszer, a gyógymód megtalálásának esélye miatt az eredmények azonnal felkeltették a tudomány képviselőinek érdeklődését, és a módszer az Electromagnetic Biology and Medicine című szaklapban rendkívüli gyorsasággal került szerkesztőségileg közlésre. A világviszonylatban több milliókat érintő panasz vélhető megoldása miatt, rekord idő alatt fogadta be kutatási beszámolónkat a Nature-Precedings, illetve a Nemzetközi Epidemiológiai Kongresszuson, mint az amputációs sokk rehabilitációban elért siker módszerként lett kiemelve, bemutatva.

Újabb siker

2011-ben, egy évvel a fantom fájdalom csökkentését célzó EMOST kísérletek után megkerestük a kezelt és a kezeletlen kontroll alanyokat. A kezelt alanyok esetén:

– nem volt további amputáció (!) és
– az alanyok jobb átlagos közérzetről számoltak be összehasonlítva a kontroll csoport tagjaival.

Ez igen bíztató az EMOST kezelések hosszan fennmaradó hatásával kapcsolatban, vélhetően ez egy újabb nagy siker tényező.

További siker

Az OORI-ban végzett első fantom fájdalom csökkentését célzó kísérleteket követően az amputációs osztály részére biztosítottunk egy berendezést a folyamatos használatra. A több mint egy éves használatalapján az amputációs osztály vezetője, Dr. Till Attila Főorvos Úr szerint, aki 25 éves tapasztalatával, kiváló eredményei és sebészi megoldásai miatt a terület egyik legelismertebb szakembere nemzetközileg is, kijelentette, hogy az EMOST berendezés használata egyértelműen:

– legalább 50%-al lecsökkenti az amputációkat követő sebgyógyulások idejét, továbbá

– az amputációkat követőn, a pacienseknél igen gyakran kialakuló depresszív állapot is hatásosan javítható

– az EMOST kezelésekkel a szövődmények kockázata arányosan csökken.

Mivel az amputáltak egy részénél egész életre kiható fantom fájdalom csökkentésére jelenleg hatékony módszer nem ismert (a farmakológiai kezeléstől az elektromos és pszichológiai terápiákon át), az EMOST módszer egy új lehetőséget kínál fel a jövőben. Rehabilitációs felhasználások, amputációs okok szerint:

– érrendszeri betegség által
– cukorbetegség következmény
– közlekedési (és más) baleset
– természeti katasztrófa sérülés
– katonai bevetési sérülés
– harcászati polgári sérülés

A klinikai körülmények között folyó kezelések sikerei alapján az EMOST PHP terápia fejlesztése folyamatos, az EMOST Post Traumás Stresz (EMOST-PTSD) kezeléssel csoportosítva folyik.

OORI intézményi nyilatkozata:

[download id=”23″]

EMOST – Egészség MOST!

Fel az oldal tetejére