Reflux tünetei jelei

A reflux betegség meglétére utaló panaszok néha korántsem egyértelműk, hiszen korai stádiumban a tünetek könnyen összekeverhetőek, illetve fél vállról vehetők. Enyhébb esetben a tünetek éppúgy lehetnek akár a túl jóllakottságra utaló érzések, de ugyanakkor előre haladott állapotban lehetnek erőteljesek és drasztikusak panaszokat kiváltók, amiket már sokkal könnyebb beazonosítani, mint például amikor már a gyomor tartalmának egy része a visszaáramlik a nyelőcsőbe. Az ártatlannak látszó gyomorégés a leggyakoribb emésztési panasz, és ez lehet az első jel a gyomorsav túltengés megjelenésére. A gyakori gyomorégést esetleg hányingert keltő folyamatokat válthat ki, a gyomor belső falát védő nyálkahártya sérülését is okozhatja, ami hosszútávon fekélyesedéshez vezethet, ráadásul a felszálló maró hatású gőz elgyengítheti a gyomorszáj záróizomzatot, így a sav visszaáramlásának szabad utat létrehozva. A panaszok között szerepelhet a tompa vagy erős-szúró érzés a szegycsont és a mellkas területén, ha a visszaáramló sav már erősen felmarta a a nyelőcső egy bizonyos szakaszát.

A reflux tünetek a szájüregben

A reflux tünetek sajátossága, hogy még a garatban és a szájüregben is okozhat panaszokat az előrehaladottságtól függően, így például a fogak hirtelen romlása is lehet egy intő jel. Előfordulhat, hogy ezek a fájdalmas tünetek-jelenségek elmaradnak, de a rossz szájszag vagy az állandó száraz, váladék nélküli köhögés és állandó torokgyulladás is utalhat a betegség meglétére. Mivel nem csak a savas folyadék, hanem a felszálló párája is könnyen el tud jutni a torokból akár a légző rendszerbe, így sajnos hangszál problémákat és légző rendszeri tüneteket is produkálhat. A fennálló tünetek közvetlenül az étkezés utáni időszakban vagy a nyugalmi fekvő helyzetben jelentkeznek, akkor nagy valószínűséggel gyanakodhatunk, a reflux betegségre.

A reflux legjellegzetesebb tünetei:

– Étkezés után puffadás és teltségérzés
– Kellemtelen savas íz a szájban
– Étel darabkák felböfögése
– Émelygés, hányinger
– Megváltozott íz érzékelés, kellemetlen szájszag
– Hang orgánum változás
– Gyakorta oktalan száraz köhögés
– Égő fájdalom gyomor, vagy a nyelőcső, esetleg a szegycsont mögött

Ezen tünetek megjelenését követően azonnal keresse fel szakorvosát állapotának az igazolása érdekében.

Legyen nyugodt!

Az EMOST™ kezelések képesek a reflux tünetek csökkentésére, az étkezés örömének visszaadására, és az emésztőszervek regenerálására.

Fel az oldal tetejére