Ételintolerancia vizsgálat

Ételalapanyag immun-intolerancia, és ételallergia

A szervezetünk immunrendszerének alacsony mértékű, vagy éppen heves reakciója bizonyos anyagokra az emésztőrendszeren keresztül is kifejtheti a nem kívánatos a hatását. Mégpedig a bevitt élelmiszer összetételében található  nem kívánatos anyag, allergén, az emésztés folyamat során felszívódáskor kerülhet be a a szervezetbe. Ezt a jelenséget az emésztőrendszernek az élelmiszerre való érzékenységét étel alapanyag immun-intoleranciának nevezik.  Ritkább, viszont súlyosabb esetekben már szinte  azonnal jelentkező tüneteknél a reakció mértékétől függően már étel allergiáról beszélhetünk.

Az ételintolerancia kialakulása vagy a már megléte nem annyira jellegzetes mint a hagyományos allergiás reakció, hanem többnyire enyhébb, inkább jellegtelen tüneteket produkál. Súlyossága függ a reakciót kiváltó anyagtól, annak lebomlásától, és az elfogyasztott mennyiségtől. Pontosan nem meghatározható, de a felmérések szerint a népesség hozzávetőlegesen 33-50% érintheti valamilyen formában. Megfelelő gyógyszeres kezelés eddig nem ismert, de megfelelő étrend kialakításával akár tünetmentessé is válhatnak.

Az étel allergia az étel érzékenységtől annyiban tér el, hogy bizonyos élelmiszerekre a szervezet igen heves reakciót vált ki, és az elfogyasztott mennyiség nem arányos a reakció mértékével. A tünetei azonnal felismerhetőek, enyhébb esetekben a bőrpír, kiütések jelennek meg, de akár fulladást és vizenyősödést is kiválthat, ami már az életet is veszélyeztetheti. Az előfordulás viszont sokkal ritkább a népesség körében, Magyarországon alig éri el az 1%-ot.

Ételintolerancia tünetei

A tünetek általában nem azonnal hanem étkezés után 1-2 órával némely esetekben akár 1-2 nappal később is jelentkezhetnek. A tüneteket nem mindig egyszerű felismerni, mert rendszertelenül visszatérő és a panaszoknak sokszor nem tulajdonítunk nagy jelentőséget, hiszen általánosnak hitt emésztési panaszokat válthat ki, ami lehet puffadás, szélgörcsök, hasmenés vagy székrekedés.

A bőrön okozta tünetek is lehetnek hétköznapiak, hiszen állandó pattanást, aknét, és a test bármely pontján előjövő kiütés megjelenését válthatja ki. Súlyosabb esetekben csalánkiütés, vagy ekcéma tüneteket is produkálhat. Az érzékenyebbek esetben migrén típusú fejfájást és álmatlanságot, vagy állandó fáradékonyságot is okozhatnak. Nem ritka a hirtelen súlygyarapodás, vagy éppen a súlycsökkenés. A tünetek sokszor mindenféle előzmény és ok nélkül jelentkezhetnek, és az általános laboratóriumi vizsgálatkor készült leletek konkrét emésztési betegségekre többnyire nem derül fény.

A krónikusnak számító bélbetegségeket (IBS, Chron, colitis ulcerosa) gyakorta kíséri étel intolerancia vagy allergia, ami feltehetően nem az oka a betegségek kialakulásának.

Étel intolerancia tesztek

– Kizárásos diéta, aminek a lényege, hogy azokat az alapanyogat amikre gyanakszunk egyszerüen kizájuk az étrendünkből. Ennek a módszernek több hátránya is van, főként lassú és aprólékos, és igen nagy odafigyelést igényel.

– Étel intolerancia gyors teszt, ami akár házilag is elvégezhető, egy órán belül, és a 46 leggyakrabban intoleranciát okozó élelmiszer ellenőrizhető vele. Hátránya, hogy a házi vérvétel félelem érzettel járhat együtt, és az eljárás összpontosítást is igényel.

– Étel intolerancia vizsgálat orvosi konzultáció keretében: Több mint 200 élelmiszerre és alapanyagra vizsgál, és a gyors tesztnél sokkal pontosabb, az eredmény pár nap alatt elkészül, hátránya a relatív magas ár.

Fel az oldal tetejére