Allergia diagnosztizálása

Mindennél fontosabb függetlenül az allergia fajtájától, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezzünk az előzményekről, ezt a szakorvosok kórelőzményként rögzítik, amit általában az első vizsgálat alkalmával vesznek fel. Allergia diagnosztizálásánál alkalmazott eljárásnál nagyban függ, hogy milyen típusú allergiáról van szó.

Az allergia igazolására a legismertebb és nagy múltú eljárások az úgynevezett bőrpróbák közülük is a Pick-prick-epicutan bőr tesztek. Az esetek elég nagy számában teljesen elegendők ezek bőrön elvégezhető tesztelések, bár kétségtelenül némelyik vizsgálat jár némi kellemetlenséggel, kényelmetlenséggel.

Az asztmatikus és egyéb légúti allergiánál a már említett kórtörténet felvételen után, a bőrtesztes allergia vizsgálaton túl, el szoktak végezni irritált légzésfunkciót, esetenként CT vizsgálatot, illetve mellkasröntgent, szükség szerint akár nyelőcsővizsgálat is javasolt.

Étel intoleranciánál és allergiánál megkönnyítheti a diagnosztizálást, ha az érintett személy táplálkozásáról naplót vezet, és feljegyzi az esetleg felismerhető tüneteket is. A laboratóriumi vizsgálatok fejlődésével ma már igen pontosan kimutathatók a vérből az IeE és az IgG értékek, amik az allergén pontos anyagára deríthetnek fényt, akár a bőrön megjelenő elváltozások hiányában is.

A fémallergia igen ritka allergia típus, és néha a mindennapi életben a felismerése is gondot jelent. A diagnosztizálására általában az epicután teszt, ami négy nap alatt végezhető el, napi kontrollal,  a vérből a rövidebb és kényelmesebb limfociat-transzformációs tesztet szokták alkalmazni.

Fel az oldal tetejére